Gulbrystet blå ara

  • Gylbrystet blå ara

Latin: Ara ararauna

Også kendt som blågul ara. En fantastisk flot fugl, ofte med kraftige farver og en lang køn hale. Den blågule ara er meget set i fangenskab men trods det ikke en truet art.

Prisen ligger typisk på 15-20.000.

Udseende

Den blågule ara er ca. 85 cm lang og vejer mellem 1000-1300 g. Panden er grøn, mens hele overdelen er lysende blå. Brystet, halen og undersiden af vingerne er gule. Ansigtet er dækket af nøgent, hvid ansigtshud med smalle striber af sorte fjer. Bliver fuglen ophidset kan huden skifte til at blive rødlig, pga. blodtilførsel. Fjerene lige under næbet er sorte. Næbet er gråsort og benene mørkegrå.

Der er ingen umiddelbart kønsforskel, men hunnerne kan have et smallere hoved end hannerne.

Ungfugle har samme farve som voksne, men med mørk iris.

Alder

Den gulbrystede blå ara kan blive op til 50 år.

Pasning

Det er ingen hemmelighed at araens størrelse spiller en enorm rolle i den daglige pasning. Araen kræver et stort bur, og meget flyveplads. Man skal også forberede sig på at det store næb er i stand til, meget hurtigt, at omdanne et almindeligt møbel til noget der ikke længere ligner et møbel. Den gulbrystede blå ara er desuden, som alle andre arter af araerne, et utrolig socialt dyr som kræver utrolig mange timers beskæftigelse hver eneste dag.

Adfærd

Araen er som sagt et meget socialt dyr, og opfører sig til tider som et barn. Den har brug for daglige udfordringer.

I naturen er den en fantastisk god flyver og tilbagelægger ofte lange strækninger.

Dens skrig kan virke overraskende kraftigt, og er bedst beskrevet med et højt skurrende raak.

Udbredelse og levevis

Den gulbrystede blå ara lever normalt i de høje skove og fugtige lavlandsskove nær vand, i det nordlige Mellem- og Sydamerika.

Her spiser de for det meste frø, frugt og nødder. I fangenskab er de dog kendt for at være meget nysgerrige mht. nye smagsprøver.

Den er generelt ikke særlig sart overfor lave temperaturer og kan umiddelbart holdes ude året rundt, dog frostfrit.

Opdræt

Lægger 2-4 æg der udruges på 24-28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 13-14 uger.

I naturen lægger araen ofte sine æg i et dødt træ (palme). I fangenskab skal redekassen være meget robust for at kunne tåle araens næb. Kassen skal være 120x120x60 cm, og kan bygges til at stå på jorden. Dog yngler de også i ophængte redekasser.

Slægtede arter og mutationer

Blåpandet dværgara
Rødbuget dværgara
Dværgara
Hyacint ara
Gulnakket ara
Hahn’s ara
Soldater ara
Lyserød ara
Mørkerød ara / Grønvinget ara
Neumann´s ara
Rødrygget Ara

Kilder

www.lars-bodin.dk
Opslagsbogen Papegøjer, 1997