Latin: Ara Chloroptera

Også kendt som mørkerød ara eller rød og grøn ara. En rigtig fascinerende og flot papegøje, med de kraftige farver og en lang hale udskiller araen sig for andre papegøje arter. Den mørkerøde ara er begyndt at være oftere set i fangenskab som voliere fugl, dog sjældnere ses den som tamfugl i Danmark.

Prisen ligger typisk på 18-30.000.

Udseende

Den mørkerøde ara er med sine op til ca. 95 cm lange krop den anden største papegøje i verden og vejer mellem 1000-1700 g. Den har mørkerøde fjer på hoved og mave, blå vingespidser og grønt vingebånd. Stort kraftigt næb, hvidt/hornfarvet over næb og sort under næb. Hvidt nøgent ansigt med små røde og sorte fjer. Halen er lang og blå med rød spids. I parringssessionen kan huden skifte til at blive rødlig, pga. blodtilførsel.

Der er ingen umiddelbart kønsforskel, men hunnerne kan have et smallere hoved end hannerne, DNA test må derfor fortages.

Ungfugle har samme farve som voksne, men med mørk iris.

Alder

Den mørkerøde ara har en gennemsnits alder på 50-70 år, men i fangenskab ofte ældre.

Pasning

Med et gennemsnits vingefang på 118-125cm og et af de kraftigste papegøje næb er det vigtig at have et stort, rummeligt og ikke mindst at stærkt bur, For at holde denne form for papegøje. Den mørkerøde ara skulle eftersigne være den klogeste af araerne og kræver derfor en masse opmærksomhed. Det er også en af de bedste såkaldte showbirds da den lærer hurtigt og har et behov for at vise sig frem.

Adfærd

Araen er som sagt et meget socialt dyr, og opfører sig til tider som et barn, den mørkerøde ara er også længere i sin udvikling end de andre araer. Den har brug for daglige udfordringer ellers vil den kede sig og adfærds problemer kan opstå.

Den mørkerøde ara en super flyver, dog i fangenskab vil den gerne klatre i stedet for at flyve på de korte afstande.

Den har et meget højt skrig, men gør det dog sjældent i længere tid ad gangen, mest ved solopgang og igen ved solnedgang.

Udbredelse og levevis

Den mørkerøde ara lever normalt i de høje skove og fugtige lavlandsskove nær vand, i det nordlige Mellem- og Sydamerika.

Her spiser de for det meste frø, frugt og nødder. I fangenskab er de dog kendt for at være meget nysgerrige mht. nye smagsprøver.

Mørkerøde araer er hårdføre og kan gå ude hele året så længe der er mulighed for at gå i læ for blæst og frost.

Opdræt

Lægger 2-4 æg der udruges på 24-28 dage. Ungerne er flyvefærdige efter ca. 15-19 uger.

I naturen lægger araen ofte sine æg i et dødt træ. I fangenskab yngle den mørkerøde ara også godt, men er ofte længere om at vise tegn på yngleinteresse i forhold til andre araer.

Slægtede arter og mutationer

Blåpandet dværgara
Rødbuget dværgara
Dværgara
Hyacint ara
Gulnakket ara
Hahn’s ara
Soldater ara
Buffons ara
Lyserød ara
Gulbrystet blå ara
Blue-throated ara
Neumann´s ara
Rødrygget Ara
Spix ara

Kilder

A guide to macaws by Rick Jordan
www.allmacaws.com

7. juni 2018