Min dværgpapegøje har unoder

Hejsa

Jeg har haft undulater gennem min opvækst men nu har jeg begivet mig ud i at have dværgpapegøje. Jeg har læst mig frem til at hvis den skal gøres tam skal man have den  alene de første par måneder og derefter finde en mage til den.
Nu har jeg haft ham i 3 uger, han er rimelig tam, kommer ud af buret på flyvetur i lejligheden et par timer om dagen. Han kommer også engang imellem når man kalder og lander på os når vi sidder i sofaen.

 

Nu er han dog begyndt at bide.. Ikke bare nysgerrigt men bide sig hårdt fast i en fingre, albuer og alt hvad han kan få fat i. Jeg har prøvet at sige “nej” meget bestemt men det virker til at forskrække ham så han bider hårdere. Han har masser af legetøj i sit bur og leger også med en masse når han er ude af buret.

 

Er der nogen der har nogle gode råd til hvordan jeg stopper hans bideri ?

 1. Jens Hvid says:

  Hej Elina
  Du har ret i at først 1 stk. fra unge og senere en partner.
  Vi fik også en han der var 8 uger gammel, efter ca. 1/2 år var han rigtig tam, men begyndte så at opfatte min kone som sin partner, og det går ikke i længden, så vi så fat i en hun til ham som også var ca. 1/2 år gammel og voliere fugl, vi var meget spændte på hvordan det ville gå. Hannen tog omgående godt imod hunnen og viste hende til hvordan det hele foregik her, og efter ca. 3 måneder va hunnen lige så tam som hannen. Så vi var heldige at de ville acceptere hinanden.

  Vi har nu de sidste 2 år haft en kuld unger med dem, 1 kuld pr år, og det er virkeligt en oplevelse at se hvordan de håndterer det, samtidigt med at de skal være sociale med os, og det fungerer fuldt ud, de bliver lidt mere skarpe når de har unger men er stadigvæk meget tamme under hele forløbet, så vi hygger os med både unger og forældrene ude hverdag, så det er hårdt når man skaltil at skille sig af med ungerne, men sådan er det jo.

  Pt har vi seks unger i dette års kuld og de er klar til salg om ca. 8 uger, og de er håndterede dvs. Opfodres af forældrene men håndteres hver dag af os, så de bliver vant til hænder og menesker.

  Vi har konstateret at efter hver kuld er forældrene blevet meget mere tamme og tillidsfulde.

  Vores fugle elsker at have unger, de kommer selv at siger til når det er tid at sætte redekasse op, hannen sidder og paker konens bluse sammen, og hunnen sidder på hendes hoved og tramper rundt som om hun laver rede, og de bliver ved til vi sætter en redekasse op, når vi så gør det går der ca. 10 – 12 dage, så kommer de første æg, og så er de rigtigt oppe at køre af glæde.

  Med hensyn til bidningen havde vi det samme der er kun et at gøre som dig et bestemt nej og prøv at aflede hans opmærksomhed med et eller andet, vores er nu 2 år og blevet rigtig voksen og er også holdt op med at bide, som unge og ungfugl skal de altid afprøve grænser for at se hvor langt de kan gå, men de læret deres grænser at kende hvis man er konsekvente med dem på en kærlig måde, for straf forstår en gøje ikke.

  Hvis du har flere spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig.

  Med venlig hilsen
  Jens Hvid

 2. Tusind tak for dit svar ! Det lyder spændende med unger ! Det kunne jeg også godt tænke mig på et tidspunkt..

  Hvordan ved du hvilket køn dine fugle er ? Ham jeg købte den af var ikke sikker (min var også redeunge, ca 10 uger gammel). Han sagde at det er super svært at se og først kan ses/mærkes rigtigt når en hun har lagt æg pga udvidelse af bækkenet.

  Jeg tror helt sikkert også at han prøver grænser og som du siger kan man jo ikke “straffe” ham, så jeg prøver at sige nej og aflede ham som du skriver 🙂

  Har du nogle ideer til hvordan man kan vænne dem til at spise grønt ? Han gider hverken spise gulerødder, salat, agurk, æbler eller lign selvom jeg har prøvet at servere det som legetøj og snacks når han sidder hos os. Han rører det bare ikke. Ville dine heller ikke spise den slags ?

  Mange tak for dine svar 🙂

  Mvh Elina

 3. Charlotte says:

  Hej. Undertegnede vil også gerne finde nogle godbidder til min papegøje. Det er en kakadue, hvid Alba også kaldet umbrella cokatoo. Synes jeg har prøvet med alt. Hver dag får han dessert fra vores mund. Højdepunktet på dagen. Jeg ville gerne, at han også spiser frugtbargør grønt. … Men han trives rigtig fint, men hvis jeg gerne vil træne ham, vil det jo være fint med en godbid, han virkelig vil sætte pris på og nyde … Har I nogle gode forslag. Hilsen Charlotte . Har en lille video med ham, Kargo, på min hjemmeside:
  Charlottespica.dk. Det ville være sjovt, hvis I skriver noget i gæstebogen, får sjældent kommentarer her, for ingen kender min side.så meget desto sjovere, når nogle giver sig til kende. Har også prøvet at lægge en lille video på you tube. Søg på Kargo viser sig frem. Vi mailens ved alle fugleelskere. Hilsen Charlotte

  • Hej Charlotte 🙂

   Jeg har været inde og se din fine hjemmeside og hold da op en flot fugl i har jer ! Læste i kan have den med i haven og alt muligt, i må have et meget tæt bånd.
   Jeg giver mig dværgpapegøje hirsekolber (han er jo ikke særlig stor så jeg tager sådan en knop og lader ham få den når han har været god).
   Mvh Elina

 4. Jens Hvid says:

  Hej igen Eline

  Det havde vi ikke noget problem med, vi fandt hurtigt ud af det var en han, han begyndte at gnubbe sig overalt hvor han kunne, og da han blev forelsket i konen og gylpede mad op til hende var vi ikke i tvivl. Hunnen vi fik var dna testet med certifikat på at det var en hun. DNA testen kan du få lavet hos http://www.kønstest.dk/
  du skal blot indsende et par fjer som du hiver ud af brystet og sender ind, det står alt på kønstest.dk hvordan du skal forholde dig.
  hvis du vil have en mage til den når du ved hvilket køn din har, skal du blot søge efter en der er dna testet. Den med at man kan mærke på bækkenet hvilket køn det er skal der en garvet opdrætter til af afgøre og fuglene skal være ca 1 år gamle.
  Med hensyn til grøntfoder havde vi det samme problem da vores var lille ville overhoveder ikke røre nogen form for frugt og grønt, men da vi fik hunnen til ham kom det for hun kunne godt spise frugt og grønt, og de er nogen abekatter de efterligne hinanden, og jeg købte et par frugtspyd i dyrehandelen og hængte 1/2 æbler pærer og store stykke majs op på spiddet, så skal jeg love for der kom gang iden, for frugt og grønt skåret i småswtykker og serveret i en skål nej puha det skulle være store stykker, ligeledes mælkebøtter persille samt andre krydderurter elsker de også, der er kun en ting at gøre bliv ved og bliv ved, de er meget stædige en dværggøje dør hellere af sult end at spise hvad den ikke kan lide, prøv forskellige sorter af æbler og frugt for vores spiser kun golden delicius, ligeledes tørrede dadler og figner elsker de også.

  Hvis du påtænker at få unger med dem skal de være ca 11 – 12 måneder gamle, så må du godt kontakte mig på mail, da der er flere ting du skal være opmærksom på når du opdrætter hjemme i stuen.

  ligeledes hvis du vil se nogle billeder af vore gamle og unger kan du blot maile mig

  mail jens hvid@live.dk

  mvh
  Jens Hvid

  • Hej Jens

   Gud hvor smart ! Jeg troede det kostede en formue at få lavet sådan en ! Får i kønstestet jeres kuld når i får sådan nogle ? Så kunne det jo være jeg skal gemme din mail og købe en af dig når det er tid til en mage til min fugl 🙂
   Men hvordan får man lige en fjer ud af brystet på ham ? Han får da et flip uden lige, det gør vel ondt på ham ?

   Jeg må prøve at hænge nogle æblestykker eller lignende op i buret og gøre det mere sjovt. Jeg havde også købt honning snacks i sådanne store bjælker til ham, dem vil han heller ikke røre 😛

   Tusind tak for dine svar ! De er meget brugbare 🙂

   Mvh Elina

 5. Jens Hvid says:

  Hej Elina

  Nej jeg får ikke mine testet.
  Det er jo blot er par brystfjer, det mærker den ikke.
  Vedr. mad giv den også en hirsekolbe engang imellem og ligeledes frugten og grønt
  den skal nok prøve det en dag, men det kan tage lang tid, op til flere måneder.
  Men husk endelig at give den vitaminer, men ikke det flydende til at putte i vandet
  for så bliver vandet blot en stor bakteriebombe, tørt der kan strøs på dens foder eller giv den det på det fugtige spire/opblødte foder. Folk tror at blot de får frø og grønt er det nok men nej, jeg solgte sidste år et par til en her i byen efter ca. 10 mdr blev hunden fuldstændig skroller i hovedet jagtede hannen bed ham og var pludselig så agressiv at ejeren heller ikke kunne komme til den, den var elles blevet meget tam, så han måtte skille dem ad og til dyrlægen og det var vitaminmangel der var årsagen. Gøjerne går jo inde og får ingen sollys selv om de står i et vindue bliver alt uv lyset filtreret fra, og det er meget vigtigt ar de får uv lys da de danner d vitamin ved hjælp af uv lys. jeg har investeret i en uv lampe til fugle, den kan får hos zooplus.dk koster godt nok ca. 800,- med pære, men jeg må sige mine fugle er blevet helt anderledes roglige og mere afbalanceret efter de fik det op for ca. 10 mdr. siden, ligeledes med avl, de 2 første gange uden uv lys fik de 5 unger, denne gang med uv lys 6 æg og indtil nu 5 unger og den sidste kulle komme idag det er befrugtet kan jeg se. Normen af åg for en rosenhovedet er 4-5 åg. Husk ligeledes hvis du skal have en mage at det bliver samme art som du har.
  Hvis du mangler litteratur om dværgpapegøjer har jeg nogle bøger jeg har skannet ind, dem kan du godt få hvis du er interesseret, der står alt om foder og avl med videre.

  Og husk dværgpapegøjer er MEGET sociale fugle, de kræver meget social kontakt, men det har du sikkert opdaget, og de har et kropssprog uden lige og mage prøv at læse det lidt, så opdager du mange ting de vil sige til dig.

  mvh
  Jens Hvid

  • Hej Jens

   Tusind tak for dit svar !

   Jeg vil straks finde noget vitamin i pulverform, har med vilje ikke købt det flydende da jeg ikke mente det var ordentligt. Jeg har lige handlet på zooplus.dk og fået mine varer – fin side med mange gode ting 🙂
   Jeg vil meget gerne høre hvilke bøger du har ? Jeg har lånt en del på biblioteket som jeg har læst inden jeg fik min fugl men synes ikke de var særlig oplysende..

   Åh ja, jeg har opdaget hvor sociale de er 😉 Hver morgen kl 7 når min kæreste tager afsted pipper han helt vildt løs så jeg lukker ham ud så snart jeg selv står op. Så bruger han næsten hele dagen i lejligheden på opdagelse (jeg går hjemme så han er selvfølgelig aldrig alene). Han vil være med til alt hvad jeg laver, igår byggede jeg en legeplads til ham ud af grene jeg har fundet i skoven (sådan en man også kan købe på zooplus.dk den var bare udsolgt) og der ville han hele tiden sidde på min skulder, da jeg skulle flette et reb til ham sad han hele tiden på mine fingre og når jeg vasker op sidder han i køkkenet 🙂 Men han bider stadig og han bider HÅRDT. Han har bidt hul på to af mine fingre idag selvom jeg siger nej bider han alligevel. Og jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvorfor. Om han er utryg, mangler opmærksomhed, vil lege eller hvad.
   Jeg er negleteknikker og har derfor nogle lange spidse negle, tænker om han måske ser dem som en trussel og næb, for det er altid mine fingreled og negle han bider i… Jeg håber han vænner sig af med det. For det gør godt nok nas.. 😉

   Mvh Elina

 6. Jens Hvid says:

  Hej igen
  Bøgerne jeg har er “dværgpapegøjer Agapornis” og “Dværgpapegøjer hjemme”
  Ja det med bideriet kan godt være at han opfatter neglene som en konkurent når det kun er fingrene han bider i, det ser ikke ud til at det er opmærksomhed han mangler, han er nysgerrig som en rigtig gøje. Når du kan se han vil til at bide afleder du straks hans opmærksomhed og siger dygtig gøje eller lignende ros ham rigtig meget når han ikke gør noget forkert og hurtigt med et nej når han er på vej til at bide. Men jeg kan se det er det samme som med vores, hvis han var igang med noget som han mente var hans, var han straks i fingrene, men det er han som sagt holdt op med, så jeg tror også at godt med tålmodighed og en “Hård” klar besked og meget ros hjælper. Jeg tror han kun prøver grænser og når den omsider indser det ikke går som han vil, stopper bideriet, de er nogle hårde og stædige krabater, og kommer der en fremmed fugl på dens territorium kan de godt bide dem ihjel eller også bider de tæerne af dem, dem går de altid efter. Jeg har dig stadig problemet med min han hvis jeg kommer ind i hans bur sådean uden videre, skal jeg passe på mine fingre, men skal der gøres rent og buret bliver kørt i køkkenet og støvsugeren kommer frem bliver det sjovt, så kan jeg gøre alt ved hans bur bådebudebog inde blot han er med til at gøre rent, og her skal jeg passe på han ikke kommer i støvsugeren, for den elsker han, han suser frem og tilbage foran mundstykket.
  Zooplus har mange gode og dejlige varer, jeg handler der selv, men check lige zooplus. de og zooplus.dk den tyske er mange gange ca 30 til 40 procent Billigere og fragten er næsten den samme. Og om du handler zooplus.de eller zooplus.dk kommer varerne fra det samme lager i tyskland. Der er for øvrigt rigtig mange gode tyske og engelske internetsider med foder og legetøg! Nogle gange er det halv pris af herhjemme. Af foder kan jeg anbefale dig følgende link http://dyrenesnetsalg.dk/fugl-1/foder-13/parakitfoder-214/p-p-lp-afrika-parakit-1-kg-4531.html. Dette foder er udviklet af Loro Park på tenerife, verdens største. Fuglepark med krumnæb, alene af de 9 forskellige dværgpapegøjearter har de mere end 4000 stk. Det er uden solsikker og er tilsat vitaminer, det er det jeg har de bedste erfaringer med hvis de skal have lidt solsikke giv dem det som godter da det feder rigtigt meget, og en burfugl bruger jo ikke meget energi,

  Mvh
  Jens

 7. Hej Jens

  Tak for din respons !

  Hvis du kan og vil sende bøgerne til mig på mail ville jeg blive super glad ! 🙂 elina.mrasmussen@gmail.com

  Jeg håber han holder op med at bide i hvert fald, han er begyndt at høre efter når jeg irrettesætter ham. Det er vildt som han udvikler sig fra dag til dag ! Og ja, han er en meget nysgerrig fugl… Imorges landede han i min morgenyoughurt og fik sig en ordentlig forskrækkelse 😉 Men han kom også tilbage og smagte lidt på müslien som han dog rystede på hovedet af og ikke gad spilde mere tid på.
  Min elsker også støvsugeren. Jeg støvsuger dagligt omkring hans bur da han gerne vil kaste med skaller fra maden og han vil gerne være med 🙂

  Jeg vil helt sikkert få anskaffet mig det foder du anbefaler ! VItaminerne er jo vigtige især nu hvor han ikke spiser frugt og grønt og får uv lys. Han spiser heldigvis ikke så mange af de solsikker der er i hans nuværende mad og han flyver flere timer dagligt i lejligheden så der er nok ikke risiko for at han bliver en tyksak 😉
  Jeg vil helt sikkert tjekke den tyske side ud ! Har indtil videre bestilt fra dk-siden men vil da sammenligne priserne næste gang 🙂

  Mvh Elina

Skriv et svar

Du skal logge ind for at svare.