Latin: Polytelis swainsonii

Opkaldt efter den franske ornitolog og fugleillustrator Jacques Barraband af den engelske ornitolog William Swainson (1789-1855), der som den første beskrev arten.

Fuglene lever parvis eller i små grupper. Flyver højt til vejrs når de flyver fra et sted til et andet. I yngletiden flyver hannen rundt om hunnen imens han bukker med hovedet. Han kan endvidere rejse fjerene på issen til en lille top, når han gør kur til den udvalgte. Hvis hun accepterer hans tilnærmelse, synker hun i knæ, rejser isse fjerene, spreder vingerne og udstøder en pibende lyd ligesom unger, hvorefter hannen mader hunnen.

Kræver en rummelig voliere, da de er meget aktive flyvere. Fuglene elsker at bade.

Kendetegn

Hannen har en lysegrøn fjerdragt med kanariegul pande, kinder og hals. Et rødt bånd adskiller hals og brystet. De store svingfjer er mat blå. Halen er grøn på oversiden og sort på undersiden. Øjnene er orange/gule, næbbet koralrødt og fødderne er grå.
Hunnen er overvejende matgrøn med røde lårfjer.

Ungerne ligner hunnen, men har i starten brune øjne.

Længde: 40 cm. – heraf udgør halen ca. 26 cm.

Vægt

Hannen vejer ca. 132-158 gram, hunnen 145-155 gram.

Levested

Sydøstlige Australien. Lever primært i områderne langs floderne Castlereagh, Namoi, Murray, Murrumbudgee og Lachlan i New South Wales.
Føde: I naturen lever de primært af blomster og frø fra eukalyptustræer, som de finder på jorden. Spiser også pollen, nektar, frugt, nødder, korn mm.
I volieren fodres med solsikke, havre, knust majs, kanariefrø, hirsefrø, nødder, rosiner, frugt og bær, samt kviste fra pile- og frugttræer. Tørt franskbrød opblødt i letmælk eller vand kan også anbefales, specielt i yngletiden.

Opdræt

I naturen bygger de rede i et hult træ, gerne meget højt oppe. Der lægges 4-6 hvide ovale æg (28 x 24 mm). Rugetiden er ca. 20 dage. Imens mader hannen sin mage. Hunnen ruger alene, men hannen hjælper med at fodre ungerne fra den 10. dag efter klækningen – indtil da mader hannen hunnen, som så giver maden videre til ungerne.
Ungerne forlader reden efter ca. 4-5 uger. Efter 6 måneder begynder de at få de voksne farver og efter 8-9 måneder er de fuldt udfarvede. De er yngledygtige efter 2 år.

7. juni 2018